عکس گرمازدگی

بالا رفتن بیش از حد دما می تونه به همه اعضا و جوارح بدن آسیب بزنه. آسیب های مغزی و کلیوی از عوارض خطرناک گرمازدگی هستند. البته بعضی داروها هم هستند که باعث بروز گرمازدگی در بدن می شن که از بحث ما خارجه. و شاید در فرصت های بعدی با شما در این مورد صحبت کردم.

گرمازدگی چیست

شاید بخواهید بدانید که علت بوجود آمدن گرمازدگی چیه؟؟ بدن ما یک سیستم دفع کننده گرما داره. یعنی وقتی در طی ورزش و در زمان قرار گرفتن در محیط های گرم دمای بدن ما بالا می ره این سیستم دفع کننده گرما با افزایش تعریق و گشاد کردن عروق پوستی باعث خارج شدن گرمای موجود در بدن می شه. حالا اگه به هر دلیلی این سیستم دفع کننده گرما نتونه به درستی کار کنه، و یا آنقدر گرمای جذب شده توسط بدن بالا باشه که بدن فرصت دفع گرما با تعرق را نداشته باشه گرما در بدن می مانه و دمای بدن بالا میره. وقتی دمای مرکزی بدن به بیش از 40 درجه برسه فرد دچار گرمازدگی شدید می شه.

گرمازدگی علائم

شاید برای شما هم پیش اومده باشه که در فصل گرما بعد از مدتی قرار گرفتن درزیر نور آفتاب تو بدنتون احساس گرمای شدید کردید، دچار تعرق شدید شدید،  دچار درد عضلانی شدید، دچار سرگیجه و کرختی شدید، حالت تهوع پیدا کردید، بی حال و نزار شدید، دچار تپش قلب و افزایش سرعت تنفس شدید، دچار افت فشار خون یا غش شدید، حالت تهوع یا اسهال پیدا کردید…. اگر با این علائم روبرو شده اید احتمالاً دچار گرمازدگی شدید. گرمازدگی جزو وضعیت های اورژانسی هست که باید به سرعت مورد درمان قرار بگیره، چون در صورت  عدم درمان به موقع و سریع می تونه به تشنج و حتی مرگ منجر بشه.

بنابراین اگر در فصل گرما دچار یکی از این وضعیت ها شدید اونها رو جدی بگیرید و به درمانش اقدام کنید. در ادامه بیشتر در این باره با شما صحبت می کنم.

فرق تب با گرمازدگی

شاید بپرسید فرق تب با گرمازدگی چیست؟ جالبه بدونید که بیشترِ تب ها یه مکانیزم دفاعی بدنه که بدن ما از روی عمدً دمای خودش رو بالا میبره تا باکتری ها و ویروس ها تو اون دما از بین برن اما تو گرمازدگی بدن نمی خواد دمای خودش رو بالا بره و چیزهایی مثل ورزش های شدید و قرار گرفتن در محیط های گرم باعث بالا رفتن دما میشه. افرادی که دچار گرما زدگی می شن معمولاً قبلاً سابقش رو داشتن و معمولاً  بعد از قرار گرفتن تو محیط های گرم و به ویژه در محیط های گرم و مرطوب این حالت براشون اتفاق میفته. یادتون باشه افراد سالمند، بچه ها و خانم های باردار خیلی حساس تر هستند به گرما زدگی و باید بهشون توجه بیشتر ی بکنیم.

البته افراد با هم متفاوت هستند و ممکنه یه نفر بعد از چند دقیقه کوتاه قرار گرفتن در نور آفتاب دچار گرمازدگی بشه.

درمان گرمازدگی

وقتی با فردی که گرما زده شده مواجه میشیم چکار باید بکنیم؟ مهمترین کار اینه که بتونیم دمای بدن این افراد رو کم بکنیم. سعی کنید لباسهاشو باز کنید. کمی آب به سر و صورت و بدنش بپاشید. ایرادی نداره خیسش کنید. البته خیلی هم نباید خیسش کنید. چون ممکنه دمای بدنش به یک باره پائین بیفته و این خوب نیست. به یه جای خنک منتقلش کنید و یواش یواش و به آرامی بهش آب خنک بنوشانید. سعی کنید یه شربت نمک و شکر درست کنید و بهش بدید. در یه لیتر آب یه قاشق نمک و 8 قاشق شکر حل کنید و یواش یواش بهش بنوشانید.

پاهاش رو بالا ببرید تا خون به مغزش بیشتر برسه. در کنارش بمونید تا حالش بهتر بشه و طی روزهای آینده هم حواستون بهش باشه. اگه فرد دچار درد عضلانی هست، ماساژ عضلات می تونه بهش کمک بکنه. اگر فرد با علائمی مثل تهوع و استفراغ روبرو هست بهتره حتماً به اورژانش زنگ بزنید. چون ممکنه گرما زدگیش ادامه پیدا کنه و فرد دچار تشنج و اغما بشه.

برای گرمازدگی چه باید کرد

شاید بپرسید چکار کنیم تا دچار گرمازدگی نشیم؟ اول اینکه سعی کنید در معرض نور مستقیم آفتاب نباشید، به ویژه اگه قبلاً هم دچار گرمازدگی شدید این نکته رو جدی بگیرید، از نقاب و کلاه استفاده کنید، لباسهای نخی و نازک بپوشید، سعی کنید لباسهای روشن تری بپوشید، مرتب آب بخورید. این نکته خیلی مهمه که بدن شما برای عرق کردن و دفع گرما نیاز به آب داره. پس آب مورد نیاز بدن رو بهش برسونید. در روزهای گرم تا 3 لیتر آب باید بخورید. عینک ضد آفتاب و کرم های ضد آفتاب استفاده کنید. کمتر غذا بخورید تا خون بتونه تو سطوح پوستتون جریان پیدا کنه و گرما رو دفع کنه. نوشیدنی آب لیمو رو فراموش نکنید.

برای گرمازدگی چه بخوریم

می تونید با چند قاشق غذاخوری آب لیمو و یک لیتر آب نوشیدنی آب لیمو درست کنید. اون رو تو یخچال بزارید و هر وقت دارید از خونه خارج میشید مقداری از اون رو با خودتون ببرید. ضمن اینکه می تونید در اداره و محل کارتون هم از این نوشیدنی داشته باشید و مرتب از اون بخورید. می تونید از داروهای گیاهی هم استفاده بکنید. شاید اسم تخم شربتی رو شنیده باشید. تخم شربتی می‌تونه مانع بروز گرمازدگی بشه و شما رو در فصل گرما قبراق و سرحال نگه داره. البته یادتون باشه در مصرفش زیاده روی نکنید. یک دمنوش دیگه هم می‌تونید در فصل گرما برای جلوگیری از گرمازدگی مصرف کنید. و اون دم کرده عناب و زرشک هست.

عناب و زرشک رو برای دقایقی با هم دم کنید. و هر روز چند استکان از اون مصرف کنید. اگر طعم اون رو نمی پسندید می‌تونید با کمی نبات یا عسل اون رو میل کنید.

مراقب سلامتی خودتون باشید
در خبرنامه ما عضو بشید تا آخرین و جالبترین اخبار سلامت رو در ایمیلتون ببینید.

درباره رضا دهقانی

دکتر رضا دهقانی، دکتری تخصصی فارماکولوژی، استاد دانشگاه == ارتباط مستقیم از طریق ایمیل dr.rezadehghani7@yahoo.com

0 0 رای ها
به مقاله امتیاز دهید
عضویت
اعلان برای

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
نمایش همایش دیدگاه ها