غذاهای مختلف دارای مواد مغذی متفاوتی هستند که هر یک اثرات مختلفی بر روی سلامتی دارند. سبزیجات سبز به ویژه برای خواصی که دارند بسیار شناخته شده هستند. مثلاً برگ چغندر، اسفناج، کلم بروکلی و کلم پیچ از جمله سبزیجات فوق العاده مفید می باشند. علاوه بر محتوای تغذیه ای، شاخص قند خون (GI) غذاها نیز می تواند در اثرات آنها بر روی سلامتی تعیین کننده باشد.
بهترین غذاها برای بیماران دیابتی آنهایی هستند که شاخص GI معادل 55 یا کمتر دارند. ما در این مقاله فهرستی از مواد غذایی که نه تنها ارزش غذایی بالایی داشته بلکه شاخص GI پایینی دارند را به شما عزیزان معرفی می کنیم.
1.هویج
هویج چه به صورت خام و چه به صورت پخته سرشار از ویتامین A می باشد. که برای بینایی و سیستم ایمنی بهترین کاربرد را دارد. بیماران دیابتی می توانند حداکثر استفاده را از این سبزی داشته باشند. بر اساس پژوهشی که در دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد انجام گرفت، هویج در پیشگیری از دیابت نوع 2 کمک کننده بود. مصرف روزانه یک لیوان آب هویج یا 4 الی 5 عدد هویج قابل توصیه است.
2. قهوه سیاه
قهوه سیاه سرشار از آنتی اُکسیدان است. که به طور بالقوه می تواند فرآیند چربی سوزی را سرعت بخشد. افرادی که دیابت دارند می توانند بدون نگرانی قهوه سیاه مصرف کنند. به آنها توصیه می شود شکر یا کرم را به قهوه سیاه خود اضافه نکنند. با این حال، این افراد می توانند شیر بادام شیرین نشده یا شیر نارگیل را به قهوه خود اضافه کنند.
3. دارچین
بسیاری از مطالعات اثبات نموده اند که دارچین می تواند در کاهش میزان قند خون مؤثر باشد. مطالعه ای که در یکی از مجلات مراقبت از بیماران دیابتی منتشر شده به این نتیجه رسیده است افرادی که دارای دیابت نوع 2 می باشند وقتی که روزانه 1 تا 2 گرم از این ادویه به آنها داده شد، تا 30 درصد قند خون ناشتای آنها کاهش یافت. همچنین دارچین تا 25 درصد میزان کلسترول و تری گلیسیرید این افراد را پایین آورد. دارچین حاوی کرومیوم است که می تواند عوارض انسولین را بالا ببرد.
همچنین دارچین سرشار از آنتی اُکسیدان ها است که می توانند از شکل گیری رادیکال های آزاد در خون جلوگیری کنند. و از این طریق با دیابت، بیماری قلبی و سرطان مبارزه می کنند. شما عزیزان می توانید این ادویه و چاشنی را به غذاها، اسموتی ها و نوشیدنی های مختلف اضافه نمایید.
4. آجیل و خشکبار
مطالعات اثبات نموده اند افرادی که به طور منظم آجیل و خشکبار می خورند می توانند خطر ابتلا به دیابت در خود را تا 21 درصد کاهش دهند. سعی کنید روزانه مقداری آجیل به خصوص گردو و انواع بادام مانند بادام هندی را در برنامه غذایی خود داشته باشید. این آجیل ها می توانند به طور خارق العاده ای قند خون شما را پایین آورده و از شما در برابر بیماری قلبی محافظت کنند.
5. سرکه سیب
سرکه سیب در کنترل هوس به کربوهیدرات کمک کننده بوده و قند خون را نیز تنظیم می کند. اگر شما از دیابت رنج می برید بهترین کار خوردن سرکه سیب است. سرکه سیب چندین فایده دیگر نیز دارد. از جمله کاهش وزن، پیشگیری از بیماری قلبی، سرطان و التهاب.
6. تمشک
تمشک سرشار از فیبر، ویتامین C و کربوهیدرات است. آنتی اُکسیدانی قوی است که برای مبارزه با دیابت بسیار مفید است. شاخص قند خون یا GI پایینی دارد و آنتی اُکسیدانهای آن از بدن شما در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند.
7. تخم کتان
تخم کتان حاوی اسیدهای چرب اُمگا-3، منیزیم، آنتی اُکسیدان و فیبر است. به راحتی می توانید این ماده غذایی را از هر فروشگاه محلی تهیه کنید. بیماران دیابتی می توانند تخم کتان را به اسموتی ها و میلک شِیک اضافه نموده و میل کنند. برای خرید تخم کتان از هزار و چهل گیاه کلیک کنید.
8. شکلات تلخ
شکلات تلخ سرشار از فلاونوئیدها است که در کاهش مقاومت به انسولین، اُفت سطح انسولین، افزایش حساسیت به انسولین، و سرکوب کردن هوس کمک کننده هستند. بر اساس تحقیقی که در سال 2008 در دانشگاه کپنهاگ انجام شده، مشخص گردیده افرادی که شکلات تلخ مصرف می کنند، در مقایسه با افرادی که شکلات سفید مصرف می کنند، کمتر احساس گرسنگی می کنند. فلاونوئیدها همچنین می توانند خطر سکته مغزی، حمله قلبی و فشار خون بالا را کاهش دهند.
9. ماهی ، به ویژه سالمون
ماهی سالمون سرشار از اسیدهای چرب اُمگا-3 است که تا حد بسیار زیادی می تواند فشار خون، بیماریهای قلبی و بیماری آلزایمر را کنترل نماید. ماهی سالمون همچنین حاوی سِلِنیوم و ویتامین D است. که می تواند استخوان ها، ناخنها، مو، و پوست شما را سالم نگه دارد. سایر ماهی ها نظیر هالیبوت، خال مخالی، ماهی تُن، شاه ماهی، و ساردین نیز سرشار از مواد مغذی هستند. به بیماران دیابتی توصیه می گردد که حتماً ماهی را در رژیم غذایی خود قرار دهند.
10. زردچوبه
زردچوبه به دلیل فواید مختلفی که دارد رایج ترین ادویه و چاشنی است که به انواع غذاهای مختلف اضافه می شود. این ادویه در کاهش قند خون و همچنین افزایش حساسیت به انسولین کمک کننده است. ماده فعال موجود در آن کورکومین است که سوخت و ساز چربی در بدن را تنظیم می نماید. این ماده مستقیماً بر روی سلولهای ماهیچه، سلولهای چربی، سلولهای کلیه و سلولهای پانکراس کار می کند. بنابراین خطر التهاب، اینترلوکین-6 و سرطان را کاهش می دهد.
11. روغن نارگیل
واکنش نشان ندادن به انسولین و توقف جذب گلوکز به معنای مقاومت در برابر انسولین است. مقاومت در برابر انسولین در نهایت منجر به دیابت نوع 2 می گردد. اسیدهای چرب با زنجیره متوسط (MCFA) موجود در روغن نارگیل می توانند واکنش به انسولین در سلولها را متعادل نموده و باعث هضم و گوارش سالم غذاها گردند.
12. سبزیجات برگدار
سبزیجات برگدار به عنوان مواد غذایی معجزه گر برای بیماران دیابتی شناخته می شوند. اضافه نمودن کلم پیچ، خربزه، کلم بروکلی و اسفناج به رژیم غذایی بیماران دیابتی به دلیل محتوای مغذی غنی آنها فواید باشکوهی برای این افراد خواهد داشت. اسفناج و خربزه می توانند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهند. سبزیجات برگدار غنی از ویتامین های K و C، فلاونوئیدها، روی، پتاسیم، منیزیم، فسفر و اسید فولیک هستند.
13. پیاز قرمز
پیاز قرمز (هم به صورت خام و هم به صورت پخته) سرشار از مواد مغذی هستند که می توانند بیماری دیابت را شکست دهند. این مواد مغذی شامل فلاونوئیدها، فیبر، پتاسیم و اسید فولیک هستند. برای دریافت حداکثر فواید، سعی کنید نصف پیمانه پیاز قرمز را به هر وعده غذایی خود اضافه نمایید. این ماده غذایی برای بیماران قلبی نیز مفید است.
14. ماست
بر اساس مطالعه ای که در مجله تغذیه بالینی بالینی آمریکا در سال 2012 چاپ شده مشخص گردیده است که ماست برای پیشگیری از دیابت نوع 2 می تواند بسیار مفید باشد. بیماران دیابتی می توانند ماست را به عنوان میان وعده یا غذای اصلی میل کنند. مواد مغذی موجود در ماست نظیر پروبیوتیک ها، منیزیم، کلسیم و ویتامین D مسئول خواص مهم آن می باشند. بهترین نوع ماست برای مصرف ماست یونانی است. چرا که دارای میزان قند پایینی بوده و پروتئین بالایی دارد.
15. سیر
در سالهای گذشته سیر برای درمان بیماری قلبی، دیابت، فشار خون بالا و سرطان استفاده شده است. همچنین در کاهش کلسترول و سکته مغزی نیز مؤثر است.
16. روغن زیتون
روغن زیتون حاوی آنتی اُکسیدانهای قدرتمندی است و در کاهش سطح کلسترول کمک کننده می باشد. از لخته شدن خون جلوگیری نموده و التهاب های مزمن را کاهش می دهد. اگر می خواهید از بدن خود در برابر بیماریهای دیابت، سرطان، آرتروز و بیماریهای قلبی محافظت کنید باید به جای روغن های معمولی از روغن زیتون در غذاهای خود استفاده نمایید.
17. آب سبزیجات
آب سبزیجات برای بیماران دیابتی کاملاً مفید می باشد. زیرا آنها حاوی ویتامینها و مواد مغذی ضروری هستند. مصرف روزانه یک لیوان آب سبزیجات برای داشتن یک زندگی سالم کار ارزشمندی است.
18. چای سبز
چای سبز نیز آنتی اُکسیدانهای قوی دارد که نه تنها قند خون را تنظیم می نمایند بلکه سوخت و ساز را نیز تقویت می کنند. این چای همچنین غنی از فلاونوئیدها است که می تواند سطح انسولین را کاهش دهد. به همین دلیل است که چای سبز بهترین چای برای بیماران دیابتی در نظر گرفته می شود.
التهاب مزمن می تواند ناشی از فقدان یا کمبود سبزیجات، چربی های خوب، میوه جات و تمرینات ورزشی باشد. این التهاب می تواند خطر بیماریهای قلبی را افزایش دهد. همچنین می تواند مانع از قابلیت بدن در فرو بردن قند خون گردد. چای سبز به شدت با التهاب مبارزه می کند. و همچنین فعالیت انسولین را تقویت می نماید. بیماران دیابتی باید روزانه یک لیوان چای سبز بنوشند.
19. بلوبری یا همان زغال اخته
بلوبری حاوی هم فیبر محلول و هم فیبر نامحلول می باشد. فیبر محلول می تواند تخلیه معده را کُند و آهسته نماید. و از طرفی سطح قند خون را افزایش می دهد. فیبر نامحلول می تواند چربی اضافه را از بدن شما دفع کند.
مطالعه ای که اخیراً توسط USDA انجام شده نشان می دهد افرادی که 2.5 لیوان آب بلوبری را روزانه مصرف می کنند، بعد از دوازده هفته مصرف سطح قند خون آنها کاهش می یابد. حافظه آنها تقویت می شود و افسردگی آنها کاهش می یابد. بلوبری می تواند احتمال ابتلا به دیابت، سرطان و ناتوانی شناختی در افراد مسن را از بین ببرد.
20. فلفل دلمه ای
این فلفل ها سرشار از بتا کاروتن و ویتامین ها می باشند. در فلفل دلمه ای قرمز لیکوپن نیز یافت می شود که می تواند از ابتلا به دیابت پیشگیری کند. فلفل دلمه ای طعم شیرینی دارد و می تواند غذاهای شما را خوشمزه کند. هم به صورت خام و هم به صورت پخته می توانید این ماده غذایی را مصرف کنید.
21. جو دو سر
جو میزان زیادی منیزیم دارد که به بدن شما در استفاده از گلوکز کمک می کند. و باعث ترشح درست و صحیح انسولین می گردد. این بدان معنی است که این ماده غذایی می تواند از دیابت نوع 2 پیشگیری نماید. بیماران دیابتی برای اینکه در تمام روز فعال و سرحال باقی بمانند می توانند جو دو سر را در وعده صبحانه مصرف کنند. همچنین این ماده غذایی غنی از فیبر است که ماده مؤثر دیگری برای بیماران دیابتی می باشد.
یک تحقیق انجام شده بر روی زنان آشکار نموده است که اگر آنها به طور منظم جو دو سر مصرف کنند خطر ابتلا به بیماری دیابت در آنها تا 19 درصد کاهش می یابد. پخت جو دو سر آسان و راحت بوده و زمان زیادی نمی بَرَد.
نتیجه گیری
اغلب شما ممکن است از این غذاها و فواید زیاد آنها آگاهی نداشته باشید. اینها به عنوان مواد غذایی خارق العاده برای بیماران دیابتی شناخته می شوند. به همین دلیل حتماً باید در رژیم غذایی آنها گنجانده شود.
شاد و سلامت باشید.
تیم تحریریه هزار و چهل گیاه