عکس ترک سیگار

در مطلبی که در پیش رو دارید می خواهیم به صورت کاملاً علمی و ریشه ای به مسئله ترک سیگار بپردازیم. لطفا این مطلب را تا انتها بخوانید.

اگر سیگار می کشید احتمالاً بارها و بارها برای ترک آن تلاش کرده اید و احتمالاً هر بار ناموفق بوده اید و احیاناً اگر هم موفق بوده اید پس از مدتی دوباره مصرف سیگار را آغاز کرده اید. شاید همسر و خانواده بارها از شما خواسته اند که سیگار را ترک کنید اما پس از مدتی ترک دو باره مصرف آن را آغاز کرده اید. این مشکلی است که همه سیگاری ها با آن روبرو هستند، آنها سعی می کنند به جای اینکه یک پاکت سیگار بخرند چند نخ سیگار بگیرند اما هنوز نمی توان گفت که سیگار را ترک کرده اند. آنها هنوز هم سیگاری هستند.

اعتیاد چیست

قبل از اینکه به اعتیاد به سیگار بپردازیم ابتدا باید اعتیاد را تعریف کنیم. اعتیاد در بسیاری منابع به عادتی نامطلوب ترجمه شده است. بله، اعتیاد بک نوع عادت است. همه انسانها وقتی چیزی را ( به ویژه چیزی لذت بخش را ) به صورت مداوم تکرار کنند برایشان تبدیل به عادت می شود. اما در زمان اعتیاد چه اتفاقی می افتد؟؟ در بدن ما سیستمی وجود دارد به نام سیستم پاداش، احتمالاً می پرسید سیستم پاداش چیست؟

سیستم پاداش مغز

سیستم پاداش مغز سیستمی است که وقتی چیزی به انسان لذت می دهد، بدن انسان دوست دارد با تکرار آن دوباره آن لذت را تجربه کند. این حالت مثل بچه ای است که وقتی کار خوبی می کند والدین برایش شکلات می خرند، بچه برای به دست آوردن شکلات سعی می کند همیشه کارهای خوبی انجام دهد تا بتواند آن پاداش را بگیرد. وقتی سیگار می کشید تجربه خوشایندی را تجربه می کنید، برای اینکه بتوانید دوباره آن تجربه خوشایند را تجربه کنید مجدداً به سمت سیگار می روید و پس از مدتی از نظر جسمی و روحی به سیگار کشیدن وابسته می شوید.

نیکوتین سیگار چیست

در سیگار ماده ای وجود دارد به نام نیکوتین. نیکوتین مسئول وابستگی و اعتیاد سیگاری ها به سیگار است. در بدن ما گیرنده هایی وجود دارد به نام گیرنده های نیکوتینی، نیکوتین با نشستن روی این گیرنده ها با مکانیسم های خاصی آن حس لذت و آن سیستم پاداش را فعال می کند. به تدریج با ادامه مصرف نه به سیگار که به نیکوتین معتاد می شوید. شاید برایتان جالب باشد که نیکوتین یکی از اعتیاد آورترین موادی است که در طول تاریخ وجود داشته است!!! خوب تا اینجا فهمیدیم که یک سیگاری به مصرف نیکوتین عادت کرده است و علت آن هم دخالت سیستم پاداش در مغز است. حال چه باید کرد، آیا می توان سیگار را ترک کرد؟ به شما می گویم بله، ترک سیگار امکانپذیر است.

چگونه سیگار را ترک کنیم‌‌

مطالعات علمی نشان می دهد موفق ترین افراد در ترک سیگار آنهایی هستند که به یک باره مصرف سیگار را کنار می گذارند. آنها در لحظه ای تصمیم می گیرند سیگار را رها کنند و واقعاً ان را رها می کنند. من اسم این انسانها را انسانهای نقطه عطفی می گذارم. شاید بپرسید این یعنی چه؟؟ انسانهای نقطه عطفی انسانهایی هستند که واقعاً دیگر نمی خواهند سیگار بکشند، آنها دوست ندارند با جان خود بازی کنند، دوست ندارند همیشه بوی سیگار بدهند، دوست ندارند زن و فرزند از دود سیگار آنها در عذاب باشند، دوست ندارند با کشیدن سیگار پیر و سالخورده به نظر برسند، آنها از محصور بودن در حصار دود خسته شده اند و در لحظه ای که نقطه عطف است، تصمیم می گیرند و سیگار را برای همیشه کنار می گذارند.

امیدوارم همگی شمایی که این مطلب را می خوانید از کشیدن سیگار خسته شده باشید و به جمع انسانهای نقطه عطفی بپیوندید. احتمالاٌ خواهید گفت اینجور که معلوم است  همه چیز به خود ما بستگی دارد، این ما هستیم که باید سیگار را کنار بگذاریم و هیچ چیزی برای کمک به ما وجود ندارد. پاسخ این است که بله، مهمترین چیز خود شما هستید، اما ما هم در ادامه این مطلب نکاتی به شما می آموزیم که پس از ترک سیگار دوباره به سمت آن باز نگردید.

ترک سیگار عوارض

هر اعتیادی دو جنبه دارد، یکی جنبه جسمی و یک جنبه روانی. بعد از ترک سیگار احتمالاً در بدن خود علائمی مثل خستگی، گرفتگی و نیاز به سیگار را احساس می کنید، اما مدتی پس از ترک سیگار این حالت برطرف خواهد شد. در واقع جسم شما دیگر به سیگار معتاد نیست اما روح شما شاید بدش نیاید سری به دود بزند. بدن شما دیگر نیازی به سیگار ندارد اما روح شما وسوسه کشیدن سیگار را در سر می پروراند. چه باید کرد؟؟ پاسخ این است که عادت سیگار کشیدن را با یک عادت دیگر جایگزین کنید. در واقع با هدایت وسوسه کشیدن سیگار به سمت یک وسوسه سالم برای همیشه از شر کشیدن سیگار خلاص شوید.

بهترین راه ترک سیگار

دوستی دارم که مدتها سیگار می کشید، او جزو انسانهای نقطه عطفی بود. با اراده ای قوی در یک روز سیگار را ترک کرد و عادت ترک سیگار خود را با عادت خواندن شعر و خوردن چای دارچین جایگزین کرد. می گفت هر وقت وسوسه کشیدن سیگار به سرم می زند، چای دارچین دم می کنم و شعر می خوانم. او اکنون به خوردن چای دارچین و خواندن شعر بیش از سیگار کشیدن معتاد است. حتی زمانی که وسوسه سیگار کشیدن ندارد تمایل دارد که چای دارچین دم کند و شعر بخواند. با این روش او به سلامت خود و سلامت روان خود بسیار کمک کرده است. شما هم می توانید سیگار را ترک کنید و آن را با عادت هایی مثل تماشای چند دقیقه ای آسمان، یک پیاده روی کوتاه، دیدن یک فیلم، گوش دادن به موسیقی و یا هر عادت دلنشین دیگر جایگزین کنید.

اضطراب و استرس را از خود دور کنید. از بسیاری از سیگاری ها شنیده ام که وقتی استرس و اضطراب دارند به مصرف سیگار روی می آورند. خوب چرا استرس و اضطراب را با روش های سالم از خود دور نکنیم. دمنوش اسطوخدوس و بابونه را امتحان کنید. به شما قول می دهم که بهتر از سیگار شما را آرام خواهد کرد. همچنین می توانید در زمان اضطراب چشمانتان را برای دقایقی ببندید و نفس های عمیق بکشید. اگر بپرسید که چه گیاهان دیگری برای رفع استرس و اضطراب مفید است، فرنجمشک، کاسنی، نعناء و گل راعی هم پیشنهادهای خوبی هستند. یادتان باشد هیچ گیاه دارویی نمی تواند باعث ترک سیگار شود. گیاهان دارویی تنها کمک کننده هستند. مهمترین چیز اراده خود شماست.

ترک سیگار با گیاهان دارویی

چند گیاه که به ترک سیگار کمک می کند:

  • جوشانده شلغم ( روزی 3 تا 4 استکان از جوشانده شلغم میل کنید).
  • هلیله سیاه : مصرف 10 گرم پودر هلیلیه سیاه به صورت روزانه توصیه می شود.
  • شقایق : مصرف 5 گرم شقایق به صورت روزانه توصیه می شود.
  • کتیرا : مصرف 15 گرم از پودر آن آن با آب فراوان توصیه می شود ( چند لیوان آب بعد از آن میل کنید).
  • مصرف لیموی تازه : لیموی تازه به شما کمک می کند راحت تر سیگار را کنار بگذارید.
  • قهوه : قهوه به شما کمک می کند راحت تر با ترک سیگار کنار بیایید. البته قهوه را قبل از خواب میل نکنید.
  • جو دو سر: جو دو سر برای ترک سیگار توصیه شده است، آن را در سرکه برای یک شب بخیسانید و از آب حاصل از آن هر روز چند قاشق میل کنید. جو دو سر برای ترک الکل هم توصیه شده است.

در پایان آرزو می کنم که همه عادات بد را از خود دور کنیم و باور کنیم که ترک عادات بد موجب مرض نیست بلکه ترک نکردن آن موجب مرض است.
همیشه سالم و سلامت باشید.

درباره رضا دهقانی

دکتر رضا دهقانی، دکتری تخصصی فارماکولوژی، استاد دانشگاه == ارتباط مستقیم از طریق ایمیل dr.rezadehghani7@yahoo.com

0 0 رای ها
به مقاله امتیاز دهید
عضویت
اعلان برای

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
نمایش همایش دیدگاه ها