از خواص عسل هزاران سال است که به عنوان دارویی طبیعی برای بهبود خواب استفاده می شود.

یک حکیم چینی گفته: «هر شب عسل بخورید» و طبیبان اروپایی همیشه توصیه دارند در میان سالی پیش از خوابیدن یک لیوان شیر ولرم به همراه یک قاشق چای خوری عسل میل کنید.

طبق یک دستور قدیمی ترکیب دو قاشق چایخوری عسل و سرکه سیب سرخ به همان میزان به همراه یک لیوان آب ولرم پیش از خواب بسیار مؤثر است. طبیبان سنتی مکزیکی نیز اعتقاد دارند یک قاشق چای خوری عسل خالص به همراه یک فنجان چای منزلینه و یا چای بابونه تأثیرات خوبی در بهبود خواب دارد. دستوراتی که گفته می شود نیز برای خوابی عمیق به شما کمک می کند:

  • یک قاشق چای خوری عسل و آب ولرم
  • یک قاشق چای خوری عسل و یک فنجان چای گل ساعتی
  • یک ساندویچ ساده کره بادام زمینی به همراه عسل پیش از خواب

عسل و خواب (چرخه HYMN)

داروساز اسکاتلندی، محقق و نویسنده مایک مکینینی معتقد است که خواص عسل، با بهبود و طولانی تر کردن خواب حداقل باعث بهبود سه مکانیزم در بدن می شود. هنگامی که عسل قبل از خواب مصرف شود، این مزایای را به دنبال دارد:

  • اطمینان خاطر از ذخایر گلیکوژن کبدی برای هشت ساعت خواب (باعث جلوگیری یا کاهش ترشح صبحگاهی دو هورمون استرس، کورتیزول و آدرنالین می شود).
  • سطح قند خون را تثبیت می کند.
  • کمک به آزاد شدن ملاتونین؛ این هورمون باعث بهبود و بازسازی بافت های بدن در طول استراحت می شود.

مکانیزم های این فرآیند را می توان با آنچه مکیننس چرخه عسل، انسولین، ملاتونین یا چرخه HYMN نامیده است، توصیف کرد.

این چرخه با مصرف یک تا دو قاشق غذاخوری عسل در ساعت قبل از خواب، به شرح زیر است:

  1. گلوکز عسل از روده عبور می کند، از طریق گردش خون در کبد وارد عروق شده باعث ایجاد یک سنبله ی خفیف گلوکز می شود.
  2. افزایش ملایم قند خون باعث آزاد شدن انسولین از پانکراس می شود.
  3. حضور انسولین در گردش خون باعث هدایت تریپتوفان به سمت مغز می شود.
  4. تریپتوفان در مغز به سروتونین تبدیل می شود که یک هورمون کلیدی برای احساس آرامش است.
  5. در تاریکی، سروتونین توسط غده ای به نام پینه آل به ملاتون تبدیل می شود.
  6. ملاتونین با کاهش دمای بدن و مکانیسم های دیگر، خواب را فعال می کند. همچنین مانع آزاد شدن انسولین بیشتر از پانکراس می شود، در نتیجه از افت قند خون در طول خواب جلوگیری می شود.
  7. یک جریان از هورمونهای بازیابی، تعمیر، نگهداری و بازسازی استخوان ها، عضلات و دیگر بافت های بدن را آغاز می کند.
  8. ملاتونین با توجه به نیاز حافظه برای تشکیل مولکول های چسبنده سلول عصبی در طی خواب (مرحله REM) تأثیر می گذارد. این مولکول ها برای پردازش حافظه کوتاه مدت از هیپوکامپ به حافظه طولانی مدت در قشر مغز ضروری هستند.
  9. به طور همزمان، قسمت فروکتوز عسل نقش حیاتی آن را بازی می کند. کبد فروکتوز را جذب می کند و آن را به گلوکز تبدیل می کند . پس از آن به گلیکوژن کبد منتقل می کند.بنابراین مغز را با تأثیرات پایدار گلوکز برای گرسنگی شبانه آماده می کند.
  10. علاوه بر این، فروکتوز باعث جذب گلوکز به کبد می شود و موجب آزاد شدن گلوکوکیناز از هسته های هپاتوسیت می شود. بنابراین، فروکتوز برای تأمین گلیکوژن کبد در طول شب ضمانت خوبی است و از رهاسازی زیاد قند/ انسولین جلوگیری می کند. در مرحله 1 مفصل اشاره شده است.
  11. تامین گلیکوژن کبدی مناسب بدان معنی است که نیازی به آزادسازی هورمون های استرس نخواهد بود.

احتمال زیادی وجود دارد که خواص عسل بتوانند به عنوان کمک و تشویقی ایمن، ارزان و موثر استفاده شود. با این حال تحقیقات بیشتری در این زمینه مهم با مطالعات انسانی با دقت کنترل شده و تصادفی مورد نیاز است

درمان های طبیعی برای بی خوابی مزمن

برای تحقق این مهم عسل و خواب دست به دست هم می دهند. در ادامه چند دستور مصرف آورده شده است:

  • یک قاشق چای خوری عسل را به یک فنجان بابونه گرم، شکوفه پرتقال، موم لیمو یا چای گل مریم اضافه کنید.
  • دو قاشق چای خوری عسل به شیر گرم اضافه کنید.
  • نصف لیوان آب پرتقال را با مقدار مساوی آب آشامیدنی رقیق کنید. 2 قاشق چای خوری عسل را اضافه کرده و درست قبل از خواب بنوشید.
  • 1 قاشق چای خوری عسل را به یک فنجان چای گرم نعناع اضافه کنید. در صورت تمایل می توان از میخک نیز اضافه کرد.
  • 2 اونس عسل با 5 قطره روغن اسطوخدوس ترکیب کنید. 1 یا 2 قاشق غذاخوری از این مخلوط را به یک وان آب گرم اضافه کرده و در آرامش از حمام بخار خود لذت ببرید.

تیم تحریریه فروشگاه آنلاین هزار و چهل گیاه روزها و شبهای خوب و خوشی را برایتان آرزو می کند.

درباره رضا دهقانی

دکتر رضا دهقانی، دکتری تخصصی فارماکولوژی، استاد دانشگاه == ارتباط مستقیم از طریق ایمیل dr.rezadehghani7@yahoo.com

0 0 رای ها
به مقاله امتیاز دهید

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
نمایش همایش دیدگاه ها